Otkrivanjem nafte na Arapskom poluotoku 1932. godine, Saudijska Arabija postaje jedna od najbogatijih zemalja svijeta s posjedom od oko 25% svjetskih naftnih rezervi. Izvoz nafte i naftnih derivata predstavlja temelj saudijske privrede i on osigurava 90% njenih budžetskih prihoda. U saudijskom gradu Al-Ẓahrān se nalazi najveća svjetska naftna kompanija Saudi Aramco koja posjeduje 260,5 milijardi svjetskih rezervi sirove nafte. Posljednjih godina vlada je pokrenula Nacionalni plan reformi koji je dio dokumenta Vizija 2030. kako bi se izvršila rekonstrukcija ekonomije i smanjila ovisnost od nafte. Osim naftom, Saudijska Arabija je bogata prirodnim plinom i rudama. 

Opis

Prije otkrivanja nafte, Saudijska Arabija je bila siromašna zemlja prekrivena suhim pustinjskim pijeskom, a stanovništvo se primarno bavilo stočarstvom, poljoprivredom, trgovinom i proizvodnjom ručnih predmeta. U tom periodu, glavni budžetski prihodi Kraljevine su činili prihodi od organizacije hadža i umre. Stanje u Kraljevini se znatno mijenja kada njen osnivač potpisuje 1933. sa američkom kompanijom Standard Oil of California (Socal) ugovor o dodjeli koncesije za razvojne programe eksploataciju naftnih nalazišta. Saudijska Arabija postaje najveći izvoznik nafte i jedna od najbogatijih država svijeta.

U 2015. stopa BDP-a u Saudijskoj Arabiji je iznosila 1506,8 milijardi dolara, a stopa javnog duga je pala na najnižu razinu u odnosu na druge zemlje. Ipak, obzirom na globalne promjene u energetskom tržištu i demografski razvoj, vlada je izradila strategiju pod nazivom "Vizija 2030." koja predviđa aktivnosti za ekonomski razvoj zemlje. Ovaj plan podrazumjeva rezanje subvencija, povećanje poreza, privatizaciju državne imovine i poticanje privatnog sektora na investicije.

Pored naftnih nalazišta, Saudijska Arabija je jedan od svjetskih dobavljača prirodnog plina sa 6.568 milijardi kubičnih metara plina, i raspolaže s petim najvećim rezervama zemnog plina. Tu su i rudne rezerve koje sadrže zlato, srebro, bakar, cink, olovo, željezo, aluminij, uran, fosfat, kameni ugalj, zatim rijetke industrijske metale i sirovine za građevinarstvo.

Saudijska Arabija je jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu.