Povijest odnosa između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine sežu iz daleke prošlosti. Prvi međusobni kulturno-obrazovni utjecaji započinju još od vremena dolaska islama na područje Bosne i Hercegovine u 15. st. kada muslimani BiH odlaze u Mekku i Medinu kako bi obavili islamske obrede hadž i umru. Tako je iz mnogih relevantnih izvora kao što je djelo "Temkῑnu al-maqām fῑ al-masğidi al-ḥarām" poznato da je sredinom 17. st. na poziv sultana Murata III, veliki bosanski alim Alaudin Ali-Dede Bošnjak koji je porijeklom bio iz Foče, nadzirao radove na popravci Mekam-i Ibrahima u Velikoj džamiji u Meki. Početkom agresije na BiH, 17. aprila 1992. godine, Saudijska Arabija priznaje nezavisnost BiH i njeno pravo na odbranu svoje teritorije, a 02. juna iste godine se osniva Visoki saudijski komitet za pomoć BiH u toku agresije 1992-1995. Nakon završetka agresije, Kraljevina nastavlja pružati svoju pomoć narodima BiH finansiranjem različitih privrednih projekata i uspostavljanjem saradnje sa državnim, naučnim i kulturnim institucijama.

Opis

Kraljevina Saudijska Arabija je veliki i osvjedočeni prijatelj Bosne i Hercegovine. Još u teškim ratnim vremenima koja su pogodila Bosnu i Hrecegovinu devedesetih godina, ova zemlja je dokazala svoju humanost pružajući podršku i pomoć narodima BiH, kako političku na međunarodnom planu, tako i humanitarnu olakšavajući patnje i stradanje bosanskohercegovačkog stanovništva. 

Saudijska Arabija je bila među prvim zemljama koje su priznale Bosnu i Hercegovinu i sa njom uspostavile diplomatske odnose koji su započeti otvaranjem Ambasade BiH u Rijadu 01. novembra 1993. godine, dok je Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije je u Sarajevu počela sa radom 18. marta 1998. godine. Kraljevina je podržala sve rezolucije UN-a koje se odnose na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, te potvrdila pravo BiH na odbranu svojih granica na međunarodnim skupovima kao što su Organizacija islamske konferencije i Pokret nesvrstanih. 

Humanitarna pomoć BiH

Visoki saudijski komitet za pomoć narodima BiH je bio jedan od najznačajnijih institucija za pružanje humanitarne pomoći BiH tokom agresije devedesetih godina, ali i za izgradnju i obnovu porušenih domova, škola, vjerskih objekata, kulturnih centara i dr. Osnovan je dekretom izdatim od strane Njegovog Visočanstva kralja Fahda ibn ʽAbdulʽazῑza l Saʽūda 02. juna 1992. godine, a svoje aktivnosti je okončao 21. decembra 2011. godine svečanošću na kojoj je otkrivana spomen-ploče Njegovom Visočanstvu kralju (tadašnjem princu) Salmānu ibn ʽAbdulʽazῑzu l Saʽūdu u Kulturnom centru Kralj Fahd u Sarajevu kako bi se odalo priznanje njegovom posebnom zalaganju i doprinosu u razvoju BiH. U aktivnosti Komiteta tokom njegovog djelovanja uloženo je preko 560 miliona dolara. Ova vrsta neizmjernog zalaganja zapažena je od strane bosanskohercegovačkog naroda ali i zvaničnika unutar i izvan BiH, pa je u znak zahvalnosti rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH, 1997. godine odlikovao kralja Salmāna ibn ʽAbdulʽazῑza Zlatnim bosanskim ordenom.  2010. godine dr. Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema IZBiH, uručio je Njegovom visočanstvu "Bosanski orden islama prvog reda", a nakon toga mu je, 01. novembra 2013. godine prilikom posjete delegacije rektora bh. univerziteta Saudijskoj Arabiji, rektor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology, prof. dr. Ejup Ganić, uručio počasni doktorat.   

Podrška obnovi i razvoju BiH

Saudijska Arabija putem Saudijskog fonda za razvoj nastavlja podržavati brojne privredne projekte u BiH među kojima su rekonstrukcije fakulteta, osnovnih i srednjih škola, opremanje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, sanacija vodovoda pitke vode u Goraždu, Maglaju i Bužimu, podrška malim i srednjim preduzećima, podrška Fondu za stočarstvo, stavljanje u pogon tvornice "Olimp" i tvornice "Bosnalijek", obnova i izgradnja stambenih objekata u povratničkim naseljima, obnova zgrade željeznica u Sarajevu, izgradnja kružnog toka u Zenici, izgradnja Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu, povoljni krediti za obnovu i razvoj infrastrukture Goražda, i brojni drugi projekti. Kraljevina Saudijska Arabija i BiH su povezane Sporazumom o ekonomskoj, trgovinskoj, investicijskoj, tehničkoj, kulturnoj i sportskoj saradnji (potpisan u Rijadu 2003.), i Memorandumom o akademskoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta "Kralj Saud" (potpisan 2008.).

Kulturna saradnja

Unaprijeđenju prijateljskih odnosa i kulturne saradnje između Saudijske Arabije i BiH svestrano doprinosi Kulturni centar "Kralj Fahd" u Sarajevu i njegov Ogranak u Mostaru. Održavaje besplatnih jezičkih i informatičkih kurseva, seminara, publiciranje i prevođenje historijskih i književnih djela na oba jezika, pružanje podrške mnogim osnovnim i srednjim školama u BiH u kojima se uči arapski jezik, snadbijevanje univerzitetske i javne biblioteke i  koordiniranje naučno-obrazovne saradnje između dvije zemlje su dovoljni pokazatelji da su odnosi između Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine povijesni, postojani i iskreni.